Oefening in het kort

[tabs slidertype=”left tabs” fx=”fade”]

[tabcontainer]

[tabtext]Algemeen[/tabtext][tabtext]Repetities[/tabtext] [tabtext]Startende muzikanten[/tabtext] [tabtext]Blokfluitles en AMV-cursus[/tabtext] [tabtext]Lid worden?[/tabtext]

[/tabcontainer]

[tabcontent]

[tab]

Wie zijn wij?

[dropcap style=”font-size: 80px;”]H[/dropcap]armonie “Oefening” is een klein ambitieus orkest uit het dorpje Standdaarbuiten, gelegen in het mooie West-Brabant. Onze vereniging is opgericht in het jaar 1863 en daarmee één van de oudste verenigingen uit de regio. In het jaar 2013 vierden wij dan ook ons 150-jarig bestaan met tal van activiteiten.

Onze harmonie bestaat op dit moment uit twee onderdelen: The Music Factory en het A-orkest. In het eerstgenoemde orkest zitten met name de beginnende muzikanten, het A-orkest bevat de meer gevorderde muzikanten. Voor de aller jongste muzikanten biedt onze vereniging AMV-cursussen aan. De letters AMV staan hier voor Algemene Muzikale Vorming. Lees meer over deze cursus onder het tabje Blokfluitles en AMV-cursus.

Waar houden wij ons allemaal mee bezig?

[dropcap style=”font-size: 80px;”]M[/dropcap]et een heleboel. Er worden gedurende het jaar uiteenlopende optredens gegeven. Vaste prik is altijd ons Galaconcert ter opening van de Dorpsweek in Standdaarbuiten. Dit vindt plaats op de zaterdagavond voor Hemelvaart. Daarnaast organiseert Oefening dit jaar voor de vijfde keer een Winterconcert. Dit concert vind plaats in Noordhoek in een prachtig aangeklede en verlichtte kerk in Noordhoek. Verder geven wij ook andere concerten in en buiten de regio. Te denken valt aan onze uitwisseling met een orkest uit Guldental, het concert met de nationaal bekende pianist Cor Bakker en verschillende optredens in de Efteling. Meest trots zijn wij nog altijd op de deelname aan het muziekconcours waarbij wij promotie naar een hogere klasse afdwongen.

[/tab]

[tab]

Repetities

[dropcap style=”font-size: 80px;”]H[/dropcap]armonie Oefening repeteert op vakanties en feestdagen na op iedere vrijdagavond in zalencentrum ’t Sandt in Standdaarbuiten.

Het leerlingenorkest repeteert van 19:30 – 20:15 uur. Het hoofdorkest van 20:30 – 22:30 uur met een pauze van 21:30 – 21:45 uur. Beide orkesten staan onder leiding van dirigent Claudy van Bokhoven.[/tab]

[tab]

Nieuwe leden

[dropcap style=”font-size: 80px;”]N[/dropcap]ieuwe (jonge) muzikanten komen, zodra ze de eerste noten op hun instrument kunnen spelen, terecht in het leerlingenorkest van Harmonie Oefening. Dit is meestal al na een paar maanden volgen van lessen. Voor beginnende muzikanten heeft het leerlingenorkest een aantal voordelen boven het hoofdorkest waar de meer gevorderde muzikanten in spelen. Even kort alles op en rijtje:

  • In het leerlingenorkest krijg je de gelegenheid om op een leuke manier met leeftijdgenoten te leren om muziek in een groep te maken;
  • Heb je nog geen instrument? Geen probleem. Harmonie Oefening biedt voor alle leden, jong en oud, de mogelijkheid om een instrument van de vereniging in bruikleen te krijgen;
  • Muzieklessen worden aangeboden via gediplomeerde docenten.
  • Gedurende het jaar zijn er verschillende leuke activiteiten speciaal georganiseerd voor de jeugd. Naast het geven van verschillende optredens, valt te denken aan het Pinksterkamp wat jarenlang werd gehouden en waarbij jeugd van muziekverenigingen in de regio een weekeinde samen op kamp gaan. Daarnaast is het leerlingenorkest al een dag naar een conservatorium geweest.

[/tab]

[tab]

Nog jonger?

[dropcap style=”font-size: 80px;”]W[/dropcap]il je graag muziek maken, maar ben je nog net te jong voor het leerlingenorkest bij Harmonie Oefening? Je kunt dan toch al lid worden en blokluitlessen of een AMV-cursus volgen als voorbereiding op een “echt” instrument. De lessen en cursus zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar. Na afloop van deze leuke en leerzame lessen ben je gegarandeerd een stuk muzikaler en kan je makkelijk doorstromen naar een blaasinstrument in het leerlingenorkest.

Blokfluitlessen

De blokfluitlessen individueel vinden een heel schooljaar plaats (ongeveer 35 lessen). Tijdens deze lessen heeft de leerling individueel op blokfluit les. De leerling leert noten lezen en algemene kennis van verschillende instrumenten. Doel van deze lessen is de leerling voor te bereiden op het bespelen van een ander instrument. Deze cursus vergemakkelijkt deze start. Op speelse wijze raken kinderen vertrouwd met muziek.

AMV-Cursus

De AMV-cursus is in groepsverband en zal 20 lessen bevatten. De lessen worden gegeven door gediplomeerd docente Claudy van Bokhoven. Tijdens de AMV-lessen maken kinderen kennis met algemene muzikale zaken, zoals de verschillende instrumenten, orkesten, noten en alles wat met muziek te maken heeft. De kinderen leren spelenderwijs noten lezen en blokfluit spelen door middel van de methode van Tom Stone en de methode Windkracht 6. Met deze methode worden de kinderen voorbereid op het bespelen van een instrument om vervolgens in een orkest te spelen. Door dit in groeps- en spelverband te doen leren de kinderen van begin af aan om samen te musiceren en te spelen.[/learn_more]

Lidmaatschap

Doordat je meteen lid bent van Harmonie Oefening zelf, kan je ook deelnemen aan concerten en in aanraking komen met verschillende instrumenten binnen het orkest. Wanneer de groep met nieuwe aanmeldingen groot genoeg is, heeft Harmonie ‘Oefening’ daarnaast sinds 2009 iets nieuws, te weten het opstaporkest. Dit orkest dient als voorbereiding voor het leerlingenorkest en is bedoeld om kinderen al vanaf het begin kennis te laten maken met het spelen in een orkest. Omdat het bedoelt is voor een eerste kennismaking bestaat dit orkest maar een half seizoen. Na de eerste seizoenshelft gaan de kinderen door naar het leerlingenorkest.

Voor meer informatie Claudy van Bokhoven. E-mailadres: info@claudyvanbokhoven.nl.

[/tab]

[tab]

Interesse?

[dropcap style=”font-size: 80px;”]I[/dropcap]s na het lezen van deze korte inleiding je interesse gewekt? Schroom niet en kom gerust eens langs op één van onze repetities op vrijdagavond en laat iemand je vragen beantwoorden. Harmonie Oefening kan uitstekend nieuwe muzikanten gebruiken. Alle instrumenten zijn enorm welkom. Op het moment zijn we met name ontzettend blij met hoornisten.

Voor meer informatie kan je ook bellen met telefoonnummer 0165 – 321767 (secretariaat) of een e-mail sturen naar info@harmonieoefening.nl. Op deze webpagina is al het laatste nieuws en informatie over de komende optredens van de vereniging te vinden. Hopelijk tot ziens!

[/tab]

[/tabcontent] [/tabs]

Een reactie op “Oefening in het kort”
  1. Pingback: Oefening zoekt nieuw talent! | Harmonie 'Oefening'

Reacties zijn gesloten.